19.07.2018 Oprezno: ukusne i opasne
Gljive su ukusne, sočne, zdrave, ali mogu biti i veoma opasne. Ljubitelji gljiva treba da budu maksimalno oprezni pri branju, zbog otrovnih gljiva, koje se nalaze u prirodi na mestima gde i jestive.
“Na našem području jestive gljive su Mirisavke, Medenjače, Bukovače, Šampinjoni. Mirisavka raste samo u proleće i ima je dosta ispod lišća, po obimu je mala i ima je u buketu. Medenjača raste samo u jesen, takođe u buketu. Ali Medenjača ima svog parnjaka, gljivu koja joj je veoma slična, ali je otrovna i tu se mora voditi računa. Medenjača ima prsten na korenu i belkastu boju na šeširu i na sred šešira je malo izvučeno, ispupčeno braonkaste boje, a kod parnjaka, kod otrovne gljive je na šeširu gljive ravno. Takođe na Medenjaču liči i Sumporača koja ima neprijatan miris, raste u isto vreme i otrovna je" rekao je za Mačva Info Vidoje Marković, dugogodišnji berač i vrstan poznavalac gljiva i dodao: “Zelena pupavka je najotrovnija gljiva i ako se samo jedna pojede može prouzrokovati smrt”.
Nakon konzumiranja gljiva, ako se jave tegobe, treba se odmah javiti lekaru, jer svako odlaganje može da bude tragično. Trovanja su, po pravilu, veoma teška i opasna po život.
Zelena pupavka je najotrovnija gljiva, jer posle prikrivenog perioda bez simptoma, od 6-24 časa, nastupaju jake gastrointestinalne tegobe: muka, gađenje, povraćanje, grčevi u stomaku, ponekad krvavi prolivi, praćeni dehidracijom i kolapsom, a ove tegobe traju 12 - 48 časova.
Nakon prividnog i privremenog oporavka, koji traje nekoliko sati, nastupa ponovno pogoršanje. U slučaju preživljavanja, oporavak je spor i postepen.
Građani pri kupovini gljiva treba da obrate pažnju na deklaracijiu gde je, između ostalog, istaknuto ime pečurke i uzgajivač.
D. Ostojić